Založ si blog

Celoplošný chaos.

Otázka (ne)potreby ďalšieho kola celoplošného testovania eskaluje k čoraz väčšej koaličnej kríze. Na vlne napätia medzi koaličnými partnermi a ich názormi k testovaniu si úplne poľahky surfuje SMER s HLASOM a zbierajú dávno stratené preferencie.

Nech už sú fakty o testovaní na ktorejkoľvek strane misky váh, akosi sme zabudli na podstatnejšie problémy, ktoré tikajú ako časovaná bomba.

Koniec odkladu splátok úverov (Lex korona)

Pri prvej vlne, ešte ani zďaleka nepoškodenej ekonomike Covidom bol prijatý zákon Lex korona, na základe ktorého cca 170tis žiadateľov požiadalo o odklad splátok. Ak rátame, že sa využíval maximálny odklad (9 mesiacov), január – február 2021 je zlomom, kedy time out splácania končí. Predpokladá sa, že minimálne 15% žiadateľov ktorí vďaka pandémii prišli reálne o svoje príjmy, nebudú mať ďalej na splácanie a nastúpia do čarovného kruhu neistoty a zúfalstva. 34 tisíc žiadateľov, 34 tisíc rodín ktorým reálne hrozí ekonomická chudoba. Uslzený premiér s nádejou záchrany životov, a že zdravie je prednejšie ako peniaze u nich sotva obstojí.

Dopady lock-downu na turistický a gastropriemysel

Ani pokus o  chránené lyžovanie nevyšiel. Akási hodinová výpoveď vlády a zákaz prevádzkovania ešte viac zneistila posledných optimistov ktorí verili, že vláda vie čo robí. Hlavná časť sezóny je už dávno preč, a ďalšie pokusy o záchranu už bude len akýmsi pokusom psa naháňať svoj chvost. Obdivujem chuť vlekárov i hoteliérov, ak opäť uveria, zasnežia a otvoria dúfajúc v dva faktory. V prvý, že ich niekto zo dňa na deň opäť nezavrie, druhý, že majú chuť robiť len preto, aby znížili už tak katastrofálne straty.

Nedostatok zamestnancov

Väčší zamestnávatelia, a najmä tí z radov šťastnejších ktorí ešte majú čo, resp. pre koho vyrábať riešia na dennej báze operatívne problémy s počtom chýbajúcich zamestnancov. Povinnosť preukázať sa modrým certifikátom ešte viac otvára otázniky ako ďalej a či ich výroba bude udržateľná. Aj zamestnanec popierač pandémie či očkovania je len zamestnancom, a môže byť aj dobrým zamestnancom. Skutočné ekonomické dopady pandémie napriek odhadom budú známe až po jej skončení. Možno pri strate práce nie kvôli zhoršeniu zdravotného stavu ale kvôli ekonomickej kríze ho presvedčia, že ten modrý papierik nemusel byť až taký nezmysel. Ale to už bude neskoro.

Zdravotníctvo a vzdelanie

Myslím, že tu škoda niečo rozpisovať.

Vážená vláda,

Skutočne ma nezaujímajú Vaše žabomyšie vojny ohľadne celoplošného testovania. Oznámte či bude, a ak bude, kedy, kde a koho sa to týka. Je mi ľúto každého života, ktorý vyhasol v súvislosti s pandémiou, je mi ľúto zdravotníkov ktorí robia na pokraji svojich síl. Je mi ale rovnako jedno či niekto z Vás mal výnimku a z pozície nadčloveka si niekam vycestoval, rovnako či nejaký nadčlovek si vybavil prednostne očkovanie, alebo či si hlasujete za igelitovými fóliami alebo nie. Je mi jedno voči komu máte dôveru a kto Vás sklamal. Všetky tieto troubles zapĺňajúce headliny správ prekrývajú skutočné problémy. Ako sa vyrovnáme s ekonomickými dopadmi? Ako podporíte zamestnanosť a zamestnávateľov? Kde zoberieme peniaze na zaplátanie všetkých škôd a podpôr?  Prečo už dávno nie je spustená osveta o očkovaní a jeho dopadoch?

Nikto od Vás neočakáva neomylnosť. Len že sa začnete chovať ako dospelí ľudia, ktorí svoje manželské problémy si uchovávajú za dverami a navonok začnete riadiť krajinu rozhodnými a uváženými krokmi. Receptov ako na to ste v opozícii mali dosť a teraz máte príležitosť, o ktorej ste za 12 rokov SMERu tak túžili. Lebo od Vášho nástupu tu máme zatiaľ celoplošný chaos.

Premeny Trenčianskej stanice 1983 – 2021

23.04.2021

Som ročník narodenia 1978. Zatváram oči, presúvam sa do roku 1983, kedy som mohol mať 5 rokov, a v pamäti si vykresľujem Trenčiansku železničnú stanicu a skúsim paralelne hľadať rozdiely so súčasnosťou. rok 1983) Kĺbový Ikarus so sprievodnou dymovou clonou nás vykladá na zastávke. Aby som sa v nej nestratil, držím mamu za ruku a ako dieťa rovno [...]

Pán Premiér. #pokazilsito

19.02.2021

Správanie premiéra mi pripomína vtip, kedy ráno Igorko plače v posteli, že nechce ísť do školy, lebo mu všetci robia zle. Mama ho posilňuje že musí, veď je tam riaditeľ. Človek pri zmysloch žijúci dnešnú realitu nepopiera, že sedieť na premiérskej stoličke musí byť rovnako príjemné ako bosému človeku chodiť po žeravých uhlíkoch. Dobré správy sa minuli, [...]

Aká je spravodlivosť v kauze p. Lučanského?

03.01.2021

Ak je niekto k tebe milý, buď voči nemu milý. Ak ti je nepriateľom, buď k nemu spravodlivý. (Konfucius). Plejáda “skalpov“ (hanlivý a nevhodný výraz viem), iba citujem nášho pána premiéra Matoviča začala niekde p.Kajetánom Kičurom. Aby som sa chronologicky nemýlil a nikoho neobišiel, ruke polície, pardon – “spravodlivosti“ neunikli mnohé zvučné mená [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

birosstanislav

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20709x
Priemerná čítanosť článkov: 2301x

Autor blogu

Kategórie