Založ si blog

Očkovanie. V rozhodnutí sme slobodní. Ale aby sme nezostali hladní.

Kladiem si otázku, či existuje ešte vôbec téma, ktorá by nás nedokázala názorovo extrémne polarizovať. Idealizmus vo viere, že by nás nedajbože nejaká mohla väčšinovo spájať, sa mi už úplne vytratil. Televíznym highlightom vianočných sviatkov sa stal prenos z očkovania, ktorý v sledovanosti nepochybne predbehol aj klasiky ako Popoluška alebo Pelíšky.

Ľudová múdrosť vraví, že lepšie jeden krát vidieť, ako sto krát počuť. Aj toto tvrdenie by som zaradil do archaizmov, ktoré stratili na svojej vážnosti. Veď nikto nevie, čo v skutočnosti v tej ampulke bolo, možno vitamín, možno len voda, pre tých sofistikovanejších aby verzia bola uveriteľnejšia fyziologický roztok.  A keď sa pán profesor vyjadril, že to bolo jeho sedemnáste očkovanie, môžeme sa domnievať, že trpí duševnou poruchou spočívajúcou v nadmernom užívaní liekov, alebo hypochondriou. Neviem, navymýšľať sa dá čokoľvek a nie je to vôbec zložité. Ľahšie uveriť jednoduchému výmyslu, ako nedajbože uznať, že niekto niečomu aj rozumie.

Spoločenská nálada je však zložitejšia. Politikom takmer nikto neverí, voľby prebiehajú vo filozofickej úvahe voliča kto z kandidujúcich predstavuje menšie zlo. Koalície pred voľbami svojskými krokmi sa snažia ovplyvniť plebiscit uzákonením trinástych dôchodkov, starostovia pre voľbami rozkopú dediny aby bolo viditeľné čo sa pre obec (mesto) robí. A potom táto skupina ľudí nás chce ostentatívne pred kamerami vlastným zaočkovaním presviedčať, aká je to super vec. No a nakoniec prvým očkovacím vzorom, pre tých neveriacich pokusným králikom alebo klaunom je osoba, o ktorej národ do vypuknutia pandémie ani nevedel, že vôbec existuje. Nie len pán profesor, ale rovno niečo ako funkcia hlavného hygienika.

Rozhodovanie o očkovaní – v rozhodovaní o vlastnom zdravotnom stave chceme byť slobodní. Nič proti. Pacient často krát na základe odporúčaní doktora sa môže rozhodnúť o smerovaní jeho liečby. A rovnako môže liečbu odmietnuť. Len v tejto kauze sa pacient často krát nepýta doktora, ale pri rozhodovaní hľadá odpovede v diskusných fórach. Príde mi to rovnako nezmyselné, ako hľadať cnostnú manželku v nevestinci.

Nie, pre naše rozhodovanie nepotrebujeme vidieť prenos v televízii. Ešte kontraproduktívnejším je jeho všeobecné odporúčanie tými, ktorým tu už nikto neverí. Možno by pomohlo iné. Ukázať, kde v skutočnosti sa nachádza naša ekonomika, koľko z uvedených prepadov spôsobila pandémia, a kde sú ich vyhliadky po celoplošnom (a úspešnom) očkovaní a naopak. Lebo v rozhodovaní chceme byť slobodní. Ale mnohí z nás pri špatnom rozhodnutí môžu zostať skutočne hladní.

Premeny Trenčianskej stanice 1983 – 2021

23.04.2021

Som ročník narodenia 1978. Zatváram oči, presúvam sa do roku 1983, kedy som mohol mať 5 rokov, a v pamäti si vykresľujem Trenčiansku železničnú stanicu a skúsim paralelne hľadať rozdiely so súčasnosťou. rok 1983) Kĺbový Ikarus so sprievodnou dymovou clonou nás vykladá na zastávke. Aby som sa v nej nestratil, držím mamu za ruku a ako dieťa rovno [...]

Pán Premiér. #pokazilsito

19.02.2021

Správanie premiéra mi pripomína vtip, kedy ráno Igorko plače v posteli, že nechce ísť do školy, lebo mu všetci robia zle. Mama ho posilňuje že musí, veď je tam riaditeľ. Človek pri zmysloch žijúci dnešnú realitu nepopiera, že sedieť na premiérskej stoličke musí byť rovnako príjemné ako bosému človeku chodiť po žeravých uhlíkoch. Dobré správy sa minuli, [...]

Celoplošný chaos.

15.01.2021

Otázka (ne)potreby ďalšieho kola celoplošného testovania eskaluje k čoraz väčšej koaličnej kríze. Na vlne napätia medzi koaličnými partnermi a ich názormi k testovaniu si úplne poľahky surfuje SMER s HLASOM a zbierajú dávno stratené preferencie. Nech už sú fakty o testovaní na ktorejkoľvek strane misky váh, akosi sme zabudli na podstatnejšie [...]

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Proti zásahom do RTVS a druhého piliera protestovali v Bratislave tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 21:30

Protest zorganizovalo len opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

birosstanislav

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20761x
Priemerná čítanosť článkov: 2307x

Autor blogu

Kategórie