Založ si blog

Pre odhodlaných antivaxerov, s prosbou aby už boli ticho.

Zdraví majú v živote milión praní, chorí väčšinou iba jedno. Ak choroba postihuje človeka, a reálne ho ohrozuje na živote alebo spoločenskom uplatnení, až na krajné výnimky, dá všetko za liek, ktorý by mu pomohol k uzdraveniu. A je ochotný podstúpiť riziká experimentálnej liečby, ktorá spočíva aj v užívaní neregistrovaných liekov. Takáto fáza klinického skúšania pod lekárskym dohľadom  je podkladom pre registráciu lieku do budúcna.  

História medicíny spoznala úspechy povinnej vakcinácie, napríklad detskej obrny, tetanu a pod. Choroby, na ktoré sa bežne umieralo vďaka tomu vytlačila na okraj. Nepoznám štatistiky nežiadúcich účinkov týchto vakcinácii. Aj v týchto prípadoch určite existuje skupina ľudí, ktorá po podaní lieku sa stretla so zdravotnými komplikáciami, možno aj smrťou. Ale choroby, ktoré vďaka tomuto považujeme takmer za neexistujúce, v istej skupine ľudí evokuje dojem, že očkovanie už nie je potrebné. Skutočne? Aký by bol ich vývoj, keby sme nechránili prevažne detskú populáciu, ktorá sa s povinným očkovaním stretáva najčastejšie. Antivaxéri, prosím poučte nás Vašimi (ne)poznatkami, amaterizmom a hoaxami. Možno zmúdriem. Možno aj celá plejáda vedcov a doktorov, ktorí denno-denne sa venujú praxi, výskumom a štúdiám.

Nakoniec Covid19. Krivka ochorení exponenciálne narastá a v jej súbehu rovnako klesá krivka ekonomiky. Denne sa čoraz častejšie stretávame s ľuďmi, ktorí okúsili na vlastnej koži, alebo na svojich blízkych aj iný priebeh tohto ochorenia, kedy kvapky proti kašľu, dezinfekčné prostriedky alebo alkohol na vyliečenie nepomáha. Menšie obmedzenia života striedajú tvrdé lockdowny, a mimo predchádzajúcej spomínanej skupiny narastá aj skupina, ktorá vďaka Covidu premýšľa nad skutočne existenčnými problémami. A konečne nastupuje liek, ktorý ak nevymetie, tak má šancu aspoň radikálne zmierniť následky tejto epidémie. Vakcinácia má šancu otočiť krivky ochorení a ekonomiky. Nečakajme zázraky na počkanie, ani vyriešenie problému za jeden týždeň. A rovnako nečakajme, že sa bohužiaľ nevyskytnú komplikácie a úmrtia spojené s užitím lieku (vakcíny).

Vážení antivaxéri, mám pre Vás návrh. Ak ctíme slobodu človeka Vašim pohľadom, a nemôžeme zákonom vynútiť povinné očkovanie, preberte na seba riziko spojené s odmietnutím tohto ponúknutého riešenia. Ten, kto dostane možnosť očkovania a odmietne, následne Vám nebude poskytnutá zdravotnú starostlivosť spojená s ochorením Covid19. Prípadne prevezmite na seba povinnosť plnej úhrady za poskytnutie takejto starostlivosti. Nestrašte, nekonšpirujte ľudí a dajte pokojom tým, ktorí skutočne hľadajú riešenia a nie senzácie.

PS: žiadnym spôsobom v tomto článku neobhajujem farmaceutické spoločnosti, politikov, politické riešenia a ani žiaden z možných liekov dostupných na očkovanie.

Premeny Trenčianskej stanice 1983 – 2021

23.04.2021

Som ročník narodenia 1978. Zatváram oči, presúvam sa do roku 1983, kedy som mohol mať 5 rokov, a v pamäti si vykresľujem Trenčiansku železničnú stanicu a skúsim paralelne hľadať rozdiely so súčasnosťou. rok 1983) Kĺbový Ikarus so sprievodnou dymovou clonou nás vykladá na zastávke. Aby som sa v nej nestratil, držím mamu za ruku a ako dieťa rovno [...]

Pán Premiér. #pokazilsito

19.02.2021

Správanie premiéra mi pripomína vtip, kedy ráno Igorko plače v posteli, že nechce ísť do školy, lebo mu všetci robia zle. Mama ho posilňuje že musí, veď je tam riaditeľ. Človek pri zmysloch žijúci dnešnú realitu nepopiera, že sedieť na premiérskej stoličke musí byť rovnako príjemné ako bosému človeku chodiť po žeravých uhlíkoch. Dobré správy sa minuli, [...]

Celoplošný chaos.

15.01.2021

Otázka (ne)potreby ďalšieho kola celoplošného testovania eskaluje k čoraz väčšej koaličnej kríze. Na vlne napätia medzi koaličnými partnermi a ich názormi k testovaniu si úplne poľahky surfuje SMER s HLASOM a zbierajú dávno stratené preferencie. Nech už sú fakty o testovaní na ktorejkoľvek strane misky váh, akosi sme zabudli na podstatnejšie [...]

Ukrajina, vojak

Austrálsky generál pre Pravdu: Ukrajina čelí pochmúrnym scenárom, Západ musí zmeniť ruskú stratégiu

03.05.2024 05:00

Austrálsky generálmajor vo výslužbe Mick Ryan sa nedávno vrátil z cesty po Ukrajine. „Čím dlhšie vojna trvá, tým rýchlejšie sa Rusi učia," vraví.

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

birosstanislav

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20765x
Priemerná čítanosť článkov: 2307x

Autor blogu

Kategórie