Založ si blog

One time v koalícii, next time v opozícii

Jedinec s histriónskou poruchou osobnosti potrebuje a vynucuje si predovšetkým pozornosť. Neznáša pokoj, stereotyp, priemer a stabilitu. V správaní, gestikulácii a aj mimickom a verbálnom prejave obvykle preháňa, miluje romantiku, snenie a všetko na povrchu krásne – na vnútorných kvalitách akoby záležalo menej. Pokiaľ ostatní nezapadajú svojím správaním do konceptu jedinca s histriónskou poruchou, môže sa veľmi kruto, efektívne a cielene mstiť, produkuje ohovárania, klebety, nedôveru a postranné koalície. V nárokoch na partnera je veľmi naliehavý až bezohľadný, zvlášť vtedy, ak požaduje pomoc (Hӧschl a kol. 2004).

Predchádzajúci text je prevzatý od uznávaného českého odborníka a psychiatra Cyrila Hӧschla. Že Vám uvedené správanie niekoho pripomína? Nechcem priamo ukazovať prstom ani navádzať. Duševné poruchy nepovažujem za niečo, čo by človeka malo predom diskvalifikovať z osobného či profesionálneho života. Doba ktorú žijeme vytvára tlak, a postihujú čoraz väčšie percento obyvateľstva. Návšteva psychiatra sa stáva návštevou rovnako bežnou, ako návšteva všeobecného lekára. Do tejto časti vidím všetko úplne v poriadku. Ale….

Keď ste chorí, je normálne navštíviť doktora. Futbalista so zlomenou nohou sotva odohrá plnohodnotný zápas. Tréner Vás môže postaviť na ihrisko, ale budete trápením samého seba, svojho tímu, protihráčom budete na smiech alebo na ľútosť, a tým vlastným trápením otrávite aj všetkých fanúšikov. Prepáčte pán premiér. Nie som doktor. Ale zvážte, či sa nestávate akýmsi zraneným futbalistom na našom politickom ihrisku.

One time ste v koalícii, next time v opozícii. To je bežná sínusoida politického striedania výkonnej moci. Ale next time sa týmto tempom môžete kľudne vyskytnúť pred vytúženými parlamentnými bránami. Možno sa spýtajte skúsenejších z radov HZDS, SNS, SDKU, MOST-HÍD, KDH… a všetkých, ktorí si mysleli, že tu môžu byť naveky a už sú na pomyslenom politickom cintoríne. A verte, reinkarnácia politika je ďaleko náročnejšia ako vybudovanie “nového“.

Premeny Trenčianskej stanice 1983 – 2021

23.04.2021

Som ročník narodenia 1978. Zatváram oči, presúvam sa do roku 1983, kedy som mohol mať 5 rokov, a v pamäti si vykresľujem Trenčiansku železničnú stanicu a skúsim paralelne hľadať rozdiely so súčasnosťou. rok 1983) Kĺbový Ikarus so sprievodnou dymovou clonou nás vykladá na zastávke. Aby som sa v nej nestratil, držím mamu za ruku a ako dieťa rovno [...]

Pán Premiér. #pokazilsito

19.02.2021

Správanie premiéra mi pripomína vtip, kedy ráno Igorko plače v posteli, že nechce ísť do školy, lebo mu všetci robia zle. Mama ho posilňuje že musí, veď je tam riaditeľ. Človek pri zmysloch žijúci dnešnú realitu nepopiera, že sedieť na premiérskej stoličke musí byť rovnako príjemné ako bosému človeku chodiť po žeravých uhlíkoch. Dobré správy sa minuli, [...]

Celoplošný chaos.

15.01.2021

Otázka (ne)potreby ďalšieho kola celoplošného testovania eskaluje k čoraz väčšej koaličnej kríze. Na vlne napätia medzi koaličnými partnermi a ich názormi k testovaniu si úplne poľahky surfuje SMER s HLASOM a zbierajú dávno stratené preferencie. Nech už sú fakty o testovaní na ktorejkoľvek strane misky váh, akosi sme zabudli na podstatnejšie [...]

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

vašečka, záborská

Vašečka a Záborská opäť idú proti transrodovým ľuďom. Život im chcú skomplikovať novým zákonom o rodnom čísle

02.05.2024 15:25

Ak zmeny prejdú v navrhovanej podobe, transrodoví ľudia nebudú môcť po absolvovaní tranzície zmeniť svoje rodné číslo tak, aby zodpovedalo ich novému pohlaviu.

birosstanislav

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 20756x
Priemerná čítanosť článkov: 2306x

Autor blogu

Kategórie